Forging Bonds Over Food | Forjando Lazos de Amistad con La Comida

By Jon Tan, Cendana’17

In the seven months I spent in Chile, I did not meet a single Singaporean, but I also never once felt alone. Okay, maybe once, or twice. But even then, there was food.

Spanish

El fuego brillante, el rico olor de carne asada y la gente riendo y brindando. Estas son las imágenes que caracterizan las reuniones sociales durante los meses que pasaba en Argentina y Chile. En Santiago y Buenos Aires, es bastante común tener una terraza al lado de la casa, e incluso los apartamentos tienen una terraza en el techo del edificio. Tal vez por las reglas menos estrictas que las que existen en Singapur, estas parrilladas o ‘asados’, así es como se llaman en Argentina, ocurrieron con tanta frecuencia que no es una exageración decir que fue un ritual semanal para mí y mis amigos.

En Argentina, siempre había mucho ruido y pasión. Hacíamos nuestro asado sobre una hoguera mantenido por tablones de madera. Me imagino que esto no puede ser autorizado en Singapur, acaso por miedo a incendiar los apartamentos. Pero sin duda haciendo el asado sobre una hoguera era mucho más emocionante. La paradilla en Chile era un poco más parecida que en Singapur, y usábamos carbón de leña en hoyos de barbacoa. Sin embargo, con la vista de toda la ciudad de Santiago y la cordillera de los Andes al fondo, nunca pareció lo mismo.

En estas fiestas, normalmente asábamos carne de res y chorizos. Los chorizos estaban muy ricos. Claramente, la carne en esta región es célebre por buena razón. Usábamos el fuego para tostar el pan, específicamente un tipo de pan que se encuentra en Chile y Argentina, la marraqueta. Luego, poníamos los chorizos adentro del pan, y así se llama el choripán. A veces, comíamos la carne con el pan tostado también, pero otras veces la comimos directamente del cuchillo que usábamos para cortar la carne en pedazos.

Obviamente, estas reuniones no están completas sin el vino, que viene de las mejores viñas en Chile y Argentina, dos países que poseen el mejor vino del mundo. En el aire fresco de las noches del otoño, el vino (pisco en Chile o fernet en Argentina de vez en cuando también) era absolutamente perfecto.

Aunque no he comido esta comida desde hace mucho tiempo, el choripán con vino tinto siempre va a tener un lugar especial en mi corazón. Esta comida que comíamos en estas noches frescas es más que el mero sustento para mí. Sino más bien, trajo juntos a tantas personas de diferentes nacionalidades y culturas. A través de esta comida, creábamos amistades entre un grupo de gente que vinieron de todas partes del mundo, y ahora ya está disperso de nuevo. No obstante, las amistades basadas en buena conversación y el gusto compartido por la comida perdura a pesar de la distancia.

English

The rich aroma of barbequed meat cooking over brilliant fires coupled with people laughing and offering toasts. These were the scenes that characterized our get-togethers during the months I spent in Argentina and Chile. In Santiago and Buenos Aires, it is fairly common to have a balcony beside the house, and even apartment units have a balcony on the roof. Possibly as a result of the less strict rules on open fires, these barbeques (or ‘asados’, as they are known in Argentina) occur so frequently that it is no exaggeration when I say that these were weekly affairs for my friends and me.

In Argentina, it was always a more passionate and boisterous affair. We improvised and barbequed our meat over a bonfire kept alive by planks of wood that we would break off from wooden crates we found. Something like this would probably not be allowed in Singapore, in case someone caused a repeat of the 1961 Bukit Ho Swee fire. But it is without a doubt that doing a barbeque over a bonfire like this was much more exciting. Barbeque-ing in Chile was much more similar to Singapore, and we used charcoal in proper barbeque pits. However, these barbeques happened more often than not on rooftops, and with the view of the entire city of Santiago and the Andes mountain range in the background, it never felt the same.

During these parties, we would normally barbeque beef and chorizos. The chorizos were simply phenomenal. Clearly, the meat in this region is famous for good reason. We used the fire to toast a type of bread that is normally found in Chile and Argentina, the marraqueta. Then, we would put the chorizos inside the bread and have our ‘choripan’. Sometimes, we would eat the meat with the toasted bread too, but on other occasions we would just eat it off the knives used to cut the meat into pieces.

Obviously, these gatherings would not have been complete without wine, which came from the best vineyards in the world, as Chile and Argentina are well-known for their quality of wine. In the chilly autumn nights, the wine (pisco in Chile and fernet in Argentina occasionally too) was absolutely perfect.

Although I have not eaten these foods for a long time, thinking about choripan with wine will always bring back fond memories. The food we ate during those cool nights provided much more than mere sustenance. Instead, it brought together so many people of different nationalities and cultures. Through this food, we formed friendships amongst a group of people who came from all corners of the world, and who are yet again separated by thousands of kilometers. Nonetheless, friendships based on good conversation and a shared taste for the best social food Chile and Argentina has to offer, have made to last the distance.

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